Dacă ești scriitor (indiferent sub ce formă) și ai anumite blocaje, temeri, frici, etc., atunci ești în locul în care trebuie. Mai jos vei descoperi o serie de idei, extrase dintr-o carte, povestite prin prisma experienței mele!

Iată povestea mea relatată prin intermediul cărții „Ești Scriitor! Scapă de frică!”, de M.C. Simon.

1. În loc de introducere

2. Interviu imaginar cu autoarea cărții „Ești Scriitor! Scapă de frică”, M.C. Simon

3. Citate preferate din carte

4. Informații suplimentare despre carte

1. În loc de introducere

„Ești Scriitor! Scapă de frică” este o carte nonfiction scrisă de M.C. Simon, autoare a mai multor cărți de acest gen până în acest moment, cărți care sunt traduse și în limba engleză. Despre una dintre celelalte cărți nonfiction și anume „Feng Shui pentru scriitori”, am notat câteva cuvinte în ziarul cu care eu colaborez, Vocea TA, ziarul Diasporei, la secțiunea care cuprinde „Cartea lunii”, pentru luna septembrie 2022, dar și pe Agenția de Presă AŞii Români, iar articolul îl puteți citi accesând acest link: http://asiiromani.eu/2022/09/07/feng-shui-pentru-scriitori-m-c-simon-cartea-lunii/

Cartea poate fi privită și ca o carte de dezvoltare personală deoarece te poate ajuta să abordezi frumosul și să introduci utilul în viața ta, prin diferite tehnici (au fost detaliați în total 43 de pași). Mie mi-a plăcută foarte mult scrierea, prin energia transmisă! Știi despre ce vorbesc?! Vorbesc despre acel vibe pozitiv, care te ajută să duci lucrurile mai departe.

Este structurată în 4 Capitole, frumos conturate, care te pot ghida spre „Calea către Carte”. Pe lângă aceste capitole, ne mai sunt împărtășite și o serie de informații utile scriitorilor de toate categoriile, link-uri pe care aceștia le pot accesa, dacă întâmpină anumite probleme în scrierea cărților/articolelor (fie ele de blog, ziar, postări etc.), dar ne mai sunt și transmise gândurile autoarei, pline de încărcătură pozitivă!

La finalul fiecărui capitol sunt scrise întrebări adresate cititorilor, dar și îndemnuri, iar eu vreau să îi răspund pe această cale la una dintre întrebări, printr-un joc-interviu scurt, mulțumind-i de fapt pentru tot ceea ce a scris acolo. Pe mine m-au ajutat foarte mult informațiile, la fel cum m-au ajutat și cele scrise în cealaltă carte „Feng Shui pentru scriitori” deoarece eu scriu articole în jurnalul meu electronic, copilul meu (blogul meu), scriu articole pentru ziar, iar unul dintre visele și visurile mele este de a scrie cărți. Și eu m-am confruntat cu temeri, frustrări, blocaje. Și eu am renunțat la idei scrise, dar multitudinea gândurilor curse printre rândurile cărții „Ești Scriitor! Scapă de frică” mi-au confirmat că sunt totuși pe un drum bun, că nu trebuie abandonat „jocul”, iar printr-o planificare (iar aici poți descoperi tu etapele, mai exact pașii), strategie, dezintoxicare, cu foaia și pixul în mână, pot găsi energia necesară scrisului, adică muza.

2. Interviu imaginar cu M.C. Simon

Bon…să încep „jocul de-a interviul imaginar” dintre mine și M.C. Simon. Am selectat doar o întrebare, iar de restul te ocupi tu, dragul meu cititor, răsfoind cartea!

Întrebare: „Ce obstacol stă în calea către CARTEA TA? Către PRIMA TA CARTE! – întrebare scrisă la sfârșitul primului capitol „De la cititor la Scriitor… sau… Calea către Cartea ta”.

Răspuns: Eu am o altă profesie la origini, sunt și mamă, iar de 4 ani am părăsit țara natală, România. Adaptarea la cultura germană nu s-a încheiat și pot răspunde, pe scurt, că oboseala a fost unul dintre obstacole, principalul mai exact. Pe lângă acest principal obstacol, ar mai fi câteva, dar lucrez la eliminarea lor; pot discuta aici inclusiv de gândirea mea limitativă, dar și despre teama de a face anumite greșeli, fie ele de exprimare, fie gramaticale, etc. Din punctul meu de vedere, este foarte dificil să scrii, dar mai ales să te corectezi. „Profesori de limba română” sunt foarte mulți pe internet, în special pe rețelele de socializare (unul dintre locurile de promovare a articolelor/cărților/conținuturilor), iar ideea de „a intra în gura lor” mă irită deoarece înseamnă să consum energie, explicându-le lor, care nu scriu (nu se ocupa practic cu această îndeletnicire), cât de complex este procesul de scriere.

Scrisul este un „ceva” foarte frumos, creativ!

Așa susține și Mirela (M.C. Simon)! Cu toate acestea, te poți pierde din cauza unor astfel de energii negative. Ei bine, autoarea mi-a validat ideea că este ok a scrie greșit la un moment dat deoarece este dificil a te corecta tu pe tine. Ba mai mult, corecturile cărților se fac de către editori, așa cum un CP (cap limpede) își dă acordul că un ziar este BP (bun de publicat). Scriitori sunt de fapt creatorii propriilor lor opere. Ei nu sunt editori. Ei creează, nu corectează greșeli gramaticale, care greșeli sunt inevitabile, când scrii peste 50.000 de cuvinte pentru o carte, iar îmbunătățirea vine prin colaborarea cu un editor! Deci, îți mulțumesc, draga mea Mirela! Mi-ai validat ceea ce eu credeam.

3. Citate preferate din carte

Las o serie de citate, care mie mi-au fost pe plac:

„Adevărații alchimiști nu transformă plumbul în aur; ei schimbă lumea prin cuvinte” – William H. Gass, Un templu al textelor

„…. pe parcursul vieții, pur și simplu ni se spală creierele și ni se bagă în cap că… anumite vise nu se pot împlini. Niciodată… EU am tupeul să vin, să te iau de mȃnă și să-ți spun că…aceasta este una dintre cele mai mari minciuni pe care le-am întâlnit în viață.” – M.C. Simon, Ești Scriitor! Scapă de frică, pag 62

TU ai o voce unică!” – M.C. Simon, Ești Scriitor! Scapă de frică, pag 70

4. Informații suplimentare despre carte

Linkuri utile:

Editura Quarto https://edituraquarto.ro/

Cartea poate fi comandată accesând link-ul: https://edituraquarto.ro/product/esti-scriitor-scapa-de-frica-m-c-simon/

Notă personală: eu am achiziționat o parte dintre cărțile editurii QUARTO și mi-au plăcut foarte mult. Sunt abordate diferite teme, pe care eu le găsesc interesante și de aceea am trimis e-mail de colaborare (afiliere). Acum mă „BOOKur” pe deplin de toate deliciile editurii!

Ție îți plac cărțile nonfiction? Dacă da, te invit să distribui articolul și prietenilor tăi. Poate îi este folositor unuia dintre ei!

Ralu.

 

Recenzia a apărut pe blogul r-confessions.