Unele cărți ajung la noi atunci când avem cea mai mare nevoie de ele. Nu știu dacă ați simțit lucrul acesta, dar eu am pățit de multe ori să primesc exact acele opere de care sufletul meu are o mai mare necesitate de conținutul acesteia. Așa a fost și în cazul meu, în momentul în care am descoperit ghidul frumos lucrat și cu informații pe sufletul meu scris de M. C. Simon.

Este exact ceea ce aveam nevoie, mai cu seamă că am în lucru un roman, care stă încă dosit printre fișierele laptopului meu de vreo doi ani, pentru că nu am reușit încă să îmi adun tot curajul necesar pentru a îl scoate la lumină. Așa că, da, cartea asta pare scrisă pentru mine, dar poate fi și pentru tine, cel care iubești să scrii, și, de ce nu, pentru viitorii bloggeri, care încă se mai gândesc dacă să facă acest pas sau nu. Indiferent de locul în care alegi să îți plasezi conținutul, acest ghid este pentru tine și, la cât de mult optimism respiră prin fiecare pagină, este pentru oricine are nevoie de un punct de sprijin și de o încurajare.

How to Reach Your Writing Goals Like a Pro este un ghid practic, care deschide o lume plină de posibilități pentru scriitorii aspiranți și oferă o modalitate de a se organiza mai bine autorilor publicați, care simt că lumea lor a fost dată cu totul peste cap și că timpul lor este acum limitat pentru orice altceva sau chiar pentru scris, pe care nu știu să îl transforme într-o prioritate. Cărticica aceasta, scrisă într-o engleză uzuală, ușor de înțeles și de parcurs de orice vorbitor de limba engleză, oferă o multitudine de sfaturi, care să te ajute să te mobilizezi pentru a îți duce gândurile la bun sfârșit și pentru a îți transforma visurile în realitate. Ideile tale, ca scriitor, pot prinde viață, poți publica, procesul nu este greu, trebuie doar să îți dorești și să capeți încredere în tine, după ce ți-ai analizat mai întâi motivația pentru care vrei să o apuci pe acest drum. Asta este cartea aceasta de non-ficțiune, un prim pas pentru viitorul tău drum de autor publicat, busola care să îți lumineze calea și o modalitate de a căpăta încredere în forțele proprii:

„Every problem can be solved if you reach its root. Every illness can be cured if you touch its cause. Every aspiring writer can become a successful published author if he approaches the writing act by touching the fountain of his creativity and determination. Every lock has a secret miraculous key… and I mean it. This book will show you the proven steps to reach your writing goals. I did it, so you can do it, too.”

How to Reach Your Writing Goals like a Pro – despre cum să fii un autor publicat

M. C. Simon, un om extrem de talentat, reușește să ofere un fel de curs despre cum să capeți încredere în tine și cum să reușești să te mobilizezi pentru a îți atinge scopurile în ceea ce privește scopul. Extrapolând, cred că volumul ei este un excelent punct de plecare pentru orice activitate ți-ai pune în cap. Ai premisele de la care să pleci pentru a îți seta anumite țeluri și mijloacele potrivite pentru a le duce la bun sfârșit. Trebuie doar să adaptezi textul la situația dată.

Practic, dincolo de a te ajuta să te mobilizezi pentru a scrie și, mai apoi, a publica, cartea asta este precum o discuție cu un prieten bun care te împinge de la spate atunci când îți este teamă și te ajută să îți învingi toate posibilele temeri pentru a ajunge acolo unde îți dorești. Auzi în minte îndemnurile autoarei: stabilește-ți motivația, alege-ți mijloacele potrivite, fă-ți un program și dă-i bătaie, scrie cartea aia pe care o ai în minte, dar te temi să o scoți la lumină! Fă pași în direcția visului tău și nu te sabota de unul singur! Poți ajunge acolo unde îți dorești, doar trebuie să începi și să îți găsești ritmul de lucru!

Autoarea ne arată că oricine poate să scrie dacă are dorința și, mai mult decât atât, poate avea succes în acest domeniu, cu determinare și organizare. Trebuie să ne proiectăm în minte pașii de urmat, să notăm totul pe hârtie și să facem tot ceea ce este posibil pentru a ajunge acolo, în punctul mult visat. Este punctul central al vieții, cel care ne face viețile să fie împlinite, după cum spune un bun prieten al acestui volum, Mark Twain, deseori pomenit ca punct de sprijin pentru afirmațiile autoarei:

„To live a fulfilled life, we need to keep creating the what is next of our lives. Without dreams and goals there is no living, only merely existing, and that is not why we are here.”

Cartea aceasta te face să te întorci spre tine, să te analizezi și, la final, să capeți încredere în tine, în forțele tale creatoare. Te forțează să te gândești la visurile tale de a scrie, să îți pui întrebarea de ce vrei să faci asta, pentru cine, apoi, după ce îți stabilești motivația și mijloacele, să mergi mai departe,  pe drumul publicării, și să îți stabilești un moment cheie în care să finalizezi totul. Apoi, să publici cu încredere, lăsând toate fricile în urmă.

Autoarea vine în sprijinul autorilor, oferindu-le un ghid detaliat în șapte pași despre cum să ajungi să scrii și să publici, iar la final oferă pașii și mijloacele prin care să faci totul. Cartea te învață cum să ajungi unde ți-ai propus cu pași mici, dar organizați, iar, la final, să te bucuri de rodul muncii tale.

Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul editurii Quarto.

Recenzia a apărut pe blogul Crâmpeie de suflet.