Atunci când vrei să scrii o carte, din punctul meu de vedere, simți cum ceva se schimbă în mintea și sufletul tău. Toate percepțiile ți se schimbă, devin mai intense căci tu devii mult mai lucid. Dar, întotdeauna există un „dar” și, în cazul de față, se ajunge la el în clipa în care scriitorul aspirant ajunge în fața foii albe. Știu prea bine cum e, been there, done that de mult prea multe ori.

Cuvintele sunt acolo, dar… nu ies cum vrei. Și apoi, când ies, ce urmează? A scrie o carte nu înseamnă doar scris: înseamnă și promovare, înseamnă să stingi anumite voci din capul tău și multe altele. Sunt sigură că cel puțin o persoană care citește acest blog se regăsește aici. Eh, bine și eu, deci bun venit în club!

Cum să-ți atingi obiectivele de scriitor?

Un prim pas, spre îndeplinirea tuturor etapelor ar fi, după mine, stabilirea unor obiective (evident SMART). Dar, cum spuneam mai sus, când e vorba de scris, nimic nu e ușor! Uneori, e nevoie de un mic imbold pentru a face pasul cel mare, alteori e mult de muncă pentru a reduce la tăcere anumite voci interioare care ne spun că nu se poate.

Așa că, înainte de acest pas – de notare a obiectivelor – se mai impune unul. Să-l numim „pasul 0”:

Redob

Pentru asta, M.C. Simon ne propune o soluție: după cursul Cum să scrii prima ta carte de non-fiction,vine acum în sprijinul nostru cu volumul în limba engleză How to Reach Your Writing Goals Like a Pro.

Cartea a apărut în colecția de cărți în limba engleză a editurii Quarto și este dedicată atât scriitorilor aspiranți de ficțiune, cât și celor de non-ficțiune (accentul fiind pus pe cei din urmă).

Ce găsim în How to Reach Your Writing Goals Like a Pro?

M.C. Simon, pe numele ei real Mirela-Carmen Stancu, crede cu tărie că oricine poate scrie câtă vreme își setează acest țel clar în minte. Ea este dovada clară, gândiți-vă doar că la bază ea este un inginer.

How to Reach Your Writing Goals Like a Pro începe cu o amplă secțiune în care este abordată tema încrederii în sine, a depășirii obstacolelor mentale și, în fine, a stabilirii intenției de a scrie într-un singur scop: acela de a fi publicat.

Însă ce am găsit cu adevărat util au fost exercițiile de relaxare, vizualizare și respirație. Le-am folosit inclusiv în contexte work-related. De asemenea, și partea legată de găsirea echilibrului mi s-a părut extrem, dar extrem de benefică și aplicabilă atât în viața personală cât și cea aplicabilă.

Dar, cireașa de pe tort au fost listele de programe și device-uri utile! Niciodată nu am găsit totul explicat atât de în detaliu ca în cartea lui M.C. Simon! Aceste liste au venit cumva spre a întări cei 50 de pași prezentați în ultima parte a cărții.

Pentru cine este How to Reach Your Writing Goals Like a Pro?

Mai sus spuneam că How to Reach Your Writing Goals Like a Pro este dedicată celor ce vor să scrie.

Așa este dacă îi privim tema de ansamblu: atingerea obiectivelor de scriitor prin setarea intenției clare de a deveni autor publicat și prin lucrul cu sine pentru găsirea echilibrului. În plus, și citatele din Mark Twain, „împrăștiate” cu cap prin text duc tot spre asta. Dar, cartea merge mai departe și poate servi drept inspirație oricărei persoane în căutarea echilibrului, a încrederii în sine și a atingerii țelurilor.

Cum mă simt eu după ce am citit cartea lui M.C. Simon?

Deși, clar, ficțiunea e stilul meu, am urmat cursul lui M.C. Simon. Chiar am fost în prima serie. M-a ajutat sincer, mai ales pe partea de documentare și structurare (chiar și ficțiunea are nevoie de asta). Eram curioasă cu ce mai poate veni nou într-o carte despre obiectivele de scriitor, dar am înțeles rapid!

How to Reach Your Writing Goals Like a Pro nu e doar despre proces, este și despre mindset. Și, sincer, m-a ajutat enorm. Aveam nevoie de o recadrare și am găsit-o, aveam nevoie și de motivație și… să zicem că a fost precum un ice bucket challenge mental! Cartea Mirelei m-a adus înapoi în fața foilor albe și ce bine și încrezătoare mă simt acum!

Abia aștept și următoarele cărți Quarto! Sunt curioasă ce schimbări îmi vor mai aduce. De fapt, chiar am una care mă așteaptă...

Recenzia originală a apărut pe blogul De-ale Dianei.