Un nou articol despre cărți, noi cărți marca Editurii Quarto: Logo-Armonia de acasă volumul 1 și volumul 2!

Citind (și) aceste cărți apărute la Editura Quarto, mi-am dat seama cât de importantă este „verbalizarea” fie ea orală, fie scrisă a poveștilor de viață, pe care noi le trăim. Prin aceste două cărți, am trăit alături de autoare simțămintele transmise prin puterea cuvântului. Cărțile non-fiction ascund miracole în spatele cuvintelor vindecătoare.

rs=w:1280

După cum tot povesteam în articolele mele, eu citesc diversificat. Îmi plac atât cărțile care presupun o concentrare mare prin prisma subiectului ales și a textului greu, cât și cele care ascund povesti de viață și nu numai, prin cuvinte simple. Consider că fiecare carte are un mesaj pentru mine, transmis fix în momentul în care trebuie.

Cele două cărți scrise de Mădălina au poposit la mine pe raft în momentul în care un amic îmi povestea de copilul unui prieten, care are handicap sever. Acea veste m-a debusolat deoarece sunt părinte și îmi imaginez că este foarte greu să faci față provocărilor zilnice, prin prisma unui copil cu nevoi speciale. Ei bine, Mădălina a descris în cuvinte simple sentimente complexe, prin gândurile unui părinte de copil special. Vreau pe această cale să îți mulțumesc, Mădălina, pentru puterea de a scrie despre tine! Ești de apreciat că ai avut tăria de a te expune, de a accepta că poți fi judecată. Mi se par senzaționali oamenii care își scriu poveștile, asumându-și faptul că mesajul poate fi și greșit interpretat.

Logo-Armonia de acasă – De la copilul meu, la copilul din mine

În primul volum, sunt prezentate învățămintele pe care autoarea le-a tras din perspectiva unui părinte care dă naștere unui copil cu probleme. Daria, fetița Mădălinei, s-a născut cu malformația cheilopalatoschizis sau „gură de lup”, cum i se mai spune în popor. La această problemă, i s-a adăugat o alta și anume defect de cetoliză (boală metabolică foarte rară) la vârsta de 4 ani.

Pot spune că am citit cartea nu din punctul de vedere al unui părinte de copil special, ci prin prisma unui om care a trecut prin greutăți foarte mari la un moment dat, greutăți care au dus la conștientizarea prezentului și la importanța dezvoltării spirituale. De ce subliniez acest lucru?! Deoarece în primul volum se prezintă povestea spiritualității care stă la baza dezvoltării noastre în calea către viața noastră. Mădălina acum scrie! Scrie povești care se vor a fi citite și îmbrățișate. Oare ar fi scris dacă Daria era un copil perfect sănătos? Oare eu mi-aș fi urmat calea scrisului, dacă viața nu mi-ar fi tras acele palme, care m-au aruncat în abisul absurdului? Răspunsul meu sincer este că Nu!

Mie îmi place faptul că problema din carte este abordată și din unghiul holisticului deoarece face cartea a fi completă.

Se spune că înainte cu trei luni de concepție, la nivel de suflete, are loc întâlnirea dintre viitorul copil și viitorii lui părinți în Sala Contractelor. Aici „discută” despre planul vieții. Cu bune și rele! Oare care sunt ideile din spatele acestei afirmații?! Vă las pe voi să descoperiți în acest prim volum despre astralul din spatele unui copil evoluat și provocările la care sunt supuși părinții unui astfel de copil.

Un rol foarte important îl are legătura strânsă din mamă și tată, iar faptul că unii aleg să fugă, denotă greutăți mult prea mari pentru umerii lor mici. Un copil cu un handicap nu este o povară și nu vine ca o pedeapsă. Un copil special este o ființă evoluată, care oferă cele mai puternice lecții de viață.

Cartea este împărțită în 3 capitole, scrise în aproximativ 220 de pagini și reprezintă un balsam pentru suflet pentru toți părinții care se confruntă cu problema dată de faptul că ai lor copii s-au născut diferit față de ceea ce societatea consideră normal.

Ȋn fond, ce este normal și ce este anormal?!

Logo-Armonia de acasă – De la părinte, la părinte-terapeut

Evident că am avut dreptate când am spus faptul că o problemă vine spre evoluția noastră în toate nivelele vieții. Ei bine, problema fetiței Mădălinei a ghidat-o spre o nouă profesie și anume logoped/părinte terapeut. A făcut studii în acest domeniu, pentru a-și ajuta fetița în greaua și lunga recuperare de după operațiile chirurgicale, privind reconstrucția de la nivel facial. Toate acestea le-a făcut din dragoste și cu mare dragoste. Iar drumul nu s-a oprit aici deoarece Mădălina a început a scrie cărți. Deci, Daria a sosit pentru facilita evoluția familiei! Iată un suflet mic care a preluat tot greul pe umerii săi delicați…

Ȋn acest volum doi, sunt surprinse 6 capitole în aproximativ 280 de pagini. Capitolele conțin informații cu sfaturi practice logopedice pentru părinți, pentru acasă. Evidențiază idei despre tulburările de deglutiție și spune cât este de importantă masa luată în familie. Este bine ca măcar o masă pe zi să fie luată împreună deoarece acest lucru contribuie foarte mult în dezvoltarea copilului. Și chiar cred că așa și este. Noi practicăm acest lucru de foarte mulți ani și ne-a ajutat ca la restaurant, Tibi să fie liniștit, fără a deranja oamenii că, până la urmă, și ei sunt acolo pentru a se relaxa, iar noi trebuie să respectăm liniștea celorlalți.

Din prisma mamei care și-a dus copilul la logopedie (Tibi crește cu două limbi materne, iar acest lucru i-a îngreunat puțin achizițiile limbajului, fapt accentuat și de pandemie și de aceea ne-a fost recomandată logopedia; practic, în cadrul ședințelor, prin intermediul jocurilor, a pus bazele gramaticii; în Germania, logopedia nu presupune doar corectarea sunetelor, ci și facilitarea achizițiilor lingvistice), pot spune că intervenția logopedică timpurie duce la o rezolvare mai ușoară a problemelor de limbaj.

Ȋn încheiere

Citatul preferat mie a fost:

Ți-am oferit din experiența mea pentru ca tu să ai curajul să pornești astăzi cel mai benefic și plin de iubire proces de recuperare a copilului tău. Dacă eu am reușit, îți garantez că și tu reușești!” – Ioana Mădălina Orian

Uneori, anumite evenimente puternice precum boala sau accidentele ne pot face să respingem viața aceasta care este atât de frumoasă. Sentimentele sunt unele copleșitoare în acele cazuri și ne simțim ca și cum ne-am destrăma sufletește. Sunt persoane care adoptă doliul, fără a pierde efectiv pe cineva, iar acest lucru se întâmplă atunci când s-au pierdut pe ei. Ei bine, există o serie de instrumente care pot salva, iar calea către vindecarea sufletului este mântuirea.

Mădălina, felicitări! Eu cred că tu te-ai vindecat. Poate nu 100%, dar peste 70% cu siguranță ai făcut-o.

Cărțile pot fi achiziționate de aici:

https://edituraquarto.ro/product/logo-armonia/

Cele două volume au apărut și în ziarul Vocea TA, ziarul românilor din Germania.

Recenzia a apărut pe blogul r-confessions.