Ai scris o carte și cauți o editură care să ți-o publice? În zilele noastre, cu internetul la îndemână, pare extrem de ușor să îți publici cărțile, găsești online toată informația de care ai nevoie privind publicarea. Și mai ușor este să faci rost de adresele de email ale potențialelor edituri unde ai putea publica. Totuși, este important să știi că să trimiți un manuscris la o editură reprezintă un pas crucial în procesul de publicare a cărții tale. Și, extrem de important de reținut este faptul că există câteva reguli de urmat înainte să trimiți un manuscris la o editură.

De ce să urmezi aceste reguli? Răspunsul este cât se poate de simplu: pentru a-ți crește șansele de a impresiona editura respectivă și de a avea manuscrisul acceptat pentru publicare. Așadar, iată ce reguli ar fi bine să respecți dacă îți dorești ca manuscrisul tău să fie luat în considerare și chiar acceptat la o editură.

Înainte să trimiți un manuscris la o editură, fă un scurt research cu privire la editura la care vrei să publici

Înainte de a trimite manuscrisul, cercetează editura în detaliu. Asigură-te că manuscrisul tău se potrivește cu genul de cărți publicate de editură și că ești familiarizat cu specificul lor editorial. De exemplu, la Editura QUARTO acceptăm doar lucrări aparținând genului nonfiction. Așadar, dacă ne trimiți un manuscris din categoria fiction, nu va fi luat în considerare, oricât de bun ar fi.

Respectă instrucțiunile de trimitere a manuscrisului

Fiecare editură are propriile instrucțiuni pentru trimiterea manuscriselor. Asigură-te că le citești și le urmezi cu atenție. Unele edituri preferă manuscrise trimise doar în anumite perioade ale anului, altele cer un anumit format sau număr de cuvinte. Așa este și cazul nostru, după cum poți vedea pe pagina Vreau să public o carte. Acceptăm manuscrise doar în perioada 1-30 septembrie, iar pentru Antologia de JAD, acceptăm manuscrise în perioade specifice, așa cum poți vedea consultând pagina dedicată Concursului pentru Antologia de JAD.

Înainte să trimiți un manuscris la o editură, asigură-te că îl editezi și revizuiești cu atenție

Manuscrisul tău ar trebui să fie cât mai curat și bine scris posibil. Revizuiește-l pentru erori gramaticale, stil și structură. Dacă este necesar, solicită feedback de la prieteni, profesori sau profesioniști în domeniu. La Editura QUARTO, una dintre condițiile de bază este că manuscrisul trebuie să fie scris îngrijit, textul să aibă diacritice și să fie corectat în faza inițială de către autor.

Când vrei să trimiți un manuscris la o editură, acesta trebuie să fie însoțit de sinopsis și datele de contact

Alături de manuscris, atașează un sinopsis bine scris, care să ofere o prezentare succintă a poveștii tale. De asemenea, include datele tale de contact, precum și un scurt text cu motivele pentru care îți dorești să publici la editura respectivă sau pentru care consideri că manuscrisul tău se potrivește cu planul editorial al editurii unde îl trimiți în vederea publicării.

Construiește un portofoliu profesional

Dacă ai publicat deja alte lucrări sau ai câștigat premii literare, menționează-le în portofoliul tău. Acesta poate adăuga credibilitate manuscrisului tău. Adaugă aceste detalii pe care le consideri relevante la descrierea ta, în cadrul emailului sau a cererii de publicare.

Ai răbdare să primești un răspuns

Procesul de evaluare a manuscriselor poate dura săptămâni sau chiar luni. Fii pregătit pentru așteptare și, în același timp, fii deschis la feedbackul pe care îl poți primi de la editori. Este important de reținut faptul că fiecare editură primește zeci sau sute de cereri de publicare în fiecare lună, motiv pentru care poate primirea unui răspuns poate întârzia câteva luni.

Urmează aceste reguli simple înainte să trimiți un manuscris la o editură

Trimiterea unui manuscris la o editură este o oportunitate de a-ți împărtăși creația cu lumea. Respectarea acestor reguli nu doar că sporește șansele de a fi acceptat, dar arată și profesionalismul și angajamentul tău față de propria ta muncă.

cover Antologia de JAD
Click pe imagine pentru detalii

Dacă ai un manuscris nonfiction, te invităm să descoperi regulile noastre privind publicarea și să te asiguri că ne trimiți manuscrisul în perioada 1-30 septembrie.

Dacă îți dorești să scrii povești nonfiction, te invităm cu drag să te alături noului nostru proiect, Antologia de JAD, care va apărea de 4 ori pe an, începând cu anul 2024. Găsești toate detaliile despre regulile poveștilor pentru Antologia de JAD la secțiunea Concursuri de pe site.